مواد مورد نیاز برای آبکاری کدامند؟

اغلب فرآیند آبکاری توسط فلزات با ارزش مانند طلا، نقره، کروم، مس و رادیوم برای افزایش بهای فلزات پایه آهن مانند استفاده می شود. این فرآیند از طریق انجام واکنش های شیمیایی بین فلزها در شرایط محیطی خاص انجام می شود. معمولا فرآیند آبکاری در جهت افزایش مقاومت، تغییر خواص سطحی مواد و زیبایی ظاهری انجام می شود.

مواد آبکاری کدامند؟

از نمک های فلزی، سیانید ها و اسیدهایی مانند هیدروکلریدریک اسید و سولفوریک اسید در آبکاری استفاده می کنند. در آبکاری از عناصری مانند نیکل، کروم، نقره، طلا، پلاتین، مس، قلع، روی، کادمیوم، برنج و سایر مواد بکار می رود که این مواد اولیه از مهم ترین مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت آبکاری به شمار می روند. در انتخاب مواد اولیه آبکاری دقت کنید زیرا هرچه مواد اولیه الکترولیتها دارای خلوص بالاتری باشند، کیفیت آبکاری بیشتر خواهد بود.

این مواد بر روی سطوح شیرآلات، قاب ها، دستگیره‌ها، زیورآلات، مصنوعات تزئینی،  ظروف تزئینی، صنایع نفت و گاز، صنایع خودرو سازی و ساخت هواپیما، صنایع مواد غذایی، صنعت مخابرات و الکترونیک، هوافضا، لیزر، پزشکی و هسته ای کاربرد دارد.

علاوه بر جنبه زیبایی و درخشندگی سطوح قطعات، از آبکاری در صنعت برای بالا بردن مقاومت فلزات و دیگر مواد جهت جلوگیری از فرسایش و واکنش دهی در مقابل محیط هم استفاده می شود. در آبکاری دو نوع حمام الکترولیت وجود دارد. یکی مات و دیگری براق است. تفاوت اصلی این دو حمام الکترولیت درجه خلوص بالاتر مواد در حمام براق است.

مواد آبکاری رسوب زدا کدامند؟

سیانید ها، زنکات ها و پیروفسفات ها موادهای شیمیایی هستند که از آنها در فرآیند رسوب زدایی آبکاری استفاده می شود. مواد مورد نیاز برای ساخت االکترولیت ها اسیدها، بازها، نمکهای فلزی و نمک های مذاب هستند که بنا به شرایط خوردگی، مقاومت، براقی، سختی، استحکام مکانیکی، ضربه خواری و مقاومت در برابر فرسایش یکی از آنها را به عنوان ماده الکترولیت استفاده می کنیم.

چرا از آبکاری در صنعت استفاده می شود؟

تصور کنید کارخانه ای می خواهد مواد غذایی تولید شده خود را در ظرفی بسته بندی کند که دارای مقاومت خوبی باشد و بتواند کیفیت مواد غذایی را حفظ کند. به طور مثال   در چنین شرایطی اگر تولیدکننده بخواهد از ظروف تمام مسی استفاده کند باید هزینه بسیار بالایی برای بسته بندی بپردازد. در این شرایط بهترین گزینه ظروفی با آلیاژ ارزان است که با فرآیند آبکاری به شرایط مطلوب رسیده باشند. مزیت آبکاری کنترل کیفیت دلخواه مواد غذایی، کاهش هزینه های تولید، بهبود ظاهر و افزایش مقاومت در برابر خوردگی است.

در آبکاری با هر یک از عناصر محلول مورد نیاز خاصی استفاده می شود که در ادامه برایتان شرح می دهیم.

مواد مورد نیاز برای آبکاری در عناصر مختلف

مواد مورد نیاز برای آبکاری مس محلول هایی با الکترولیتی بر پایه اسید سولفوریک یا اسید فلوریدریک، الکترولیت های سیانیدی، الکترولیت های فسفات دار است لازم به ذکر است از گلیسیرین نیز برای برای آبکاری مس استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به آبکاری مس پیشنهاد می کنیم مقاله آبکاری مس را مطالعه کنید.

مواد مورد نیاز برای آبکاری عنصر روی اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید فلوبوریک، الکترولیت های سیانیدی، الکترولیت های زنکاتی، الکترولیت های پیروفسفات، اسید سولفوریک است.

از جمله محلول هایی که در آبکاری قلع استفاده می شود مانند الکترولیت اسید فنل سولفونیک، الکترولیت اسید هیدروفلوریک، الکترولیت اسیدفلونوروبونیک، الکترولیت استانات سدیم یا پتاسیم و الکترولیت هیدروکسید های مربوط به قلع می باشند.

چند محلول که در آبکاری کادمیوم مورد استفاده قرار می گیرد، اکسید کادمیوم، سیانید کادمیوم، سیانید سدیم است.

موادی که به صورت عمومی در فن آبکاری استفاده می شوند آب ژاول صنعتی و هیدروژن پراکسید یا همان آب اکسیژنه جهت تصفیه پساب های آبکاری و خنثی کردن سیانیدها استفاده می شود.

این دو ماده دی اتانول آمین و تری اتانول آمین در آبکاری روی و نیکل کاربرد فراوان دارد، یکی از پرکاربرد ترین نقش این دو ماده پخش شدن بهتر مواد آبکاری بر روی قطعه مورد نظر است.

در محلول سیانیدی از سدیم هیدروکسید یا سود پرک برای حفظ شرایط و محیط قلیایی استفاده می شود و از آزاد شدن هیدروژن سیانید جلوگیری می کند.

برای خرید مواد مورد نیاز برای آبکاری به کجا مراجعه کنیم؟

برای خرید مواد آبکاری می توانید از فروشگاه های آنلاین و حضوری در بازار اقدام به تهیه و خرید آن کنید. تمام فروشگاه هایی که مواد های شیمیایی تولید می کنند مواد مورد نیاز آبکاری را دارند و به راحتی می توانید خرید کنید. با خرید آنلاین از فروشگاه های معتبر در کوتاه ترین زمان می توانید مواد اولیه آبکاری را تهیه و در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید.

نتیجه گیری

در این مقاله مواد مورد نیاز برای عناصر مختلف را مورد بررسی قرار دادیم و دیدیم که آبکاری در صنایع کاربرد فراوان دارد و از قدیم مورد استفاده همه جوامع بوده است. از نمک های فلزی، سیانیدها و اسیدها برای جلا دادن، افزایش مقاومت، ایجاد لایه ای رسانا بر روی جسم و کاربردهای دیگر استفاده می کنند. صنایعی مانند خودرو سازی، مواد غذایی، کارهای زینتی و صنایع دستی و امثال آنها همه مخاطبان اصلی فرآیند آبکاری هستند.

مواد مورد نیاز برای آبکاری مس، روی، قلع و کادمیوم را به طور کامل در این مقاله شرح دادیم اما مواد عمومی که در اکثر حمام های الکترولیتی کاربرد دارند می توان از موادی مانند سیانید ها، زنکات ها و پیروفسفات ها که به عنوان مواد رسوب زدا در آبکاری نقش دارند نام برد. در انجام آبکاری پیشنهاد می کنیم برای حفظ محیط قلیایی یا بازی از سدیم هیدروکسید یا سود پرک استفاده کنید. در نهایت برای خنثی کردن پساب های سیانیدی می توانید از دو ماده آب ژاول صنعتی و هیدروژن پراکسید یا همان آب اکسیژنه کمک بگیرید.

درصد خلوص مواد، نوع محلول الکترولیت، مقدار زمان آبکاری، نوع فرآیند و شرایط آبکاری برای مصارف گوناگون مختلف است. بنا به شرایط مختلف انتخاب مواد اولیه انجام می شود. برای هر عنصر چند نوع محلول الکترولیت را می توان مورد استفاده قرار داد که با توجه به نیاز آن را انتخاب می کنیم. برای خرید و تهیه مواد آبکاری حتما به فروشگاه معتبر مراجعه کنید تا مواد اولیه با کیفیت را در اختیارتان قرار دهند. دقت کنید کیفیت مواد در آبکاری تعیین کننده کیفیت نهایی کار هستند.

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

یک × پنج =