آبکاری نیکل چیست و چطور انجام می شود؟

فلز نیکل دارای رنگی سفید و نقره ای است که عنصر شماره 28 جدول عناصر می باشد. نیکل  دارای مقاومت بالا و خواص فیزیکی و شیمیایی چکش خواری، مقاوم در برابر خوردگی، با قابلیت شکل پذیری و چسبندگی است. ساختار نیکل بلورین و مکعب مانند و ساختار شیمیایی آن شبیه به آهن و کبالت است. در بسیاری از صنایع جایگزین مناسبی برای نقره و آهن به حساب می آید.

 آبکاری چیست؟

آبکاری فرآیندی شیمیایی برای جلوگیری از اکسید شدن، فرسایش و موجب بالا رفتن مقاومت مواد و فلزات است. برای این کار لایه ای از مواد اعم از فلزات یا مواد غیر فلزی روی یک فلز دیگر قرار می دهند که این کار را آبکاری می گویند. روش کلی این فرآیند به این صورت انجام می شود که ابتدا بخشی که نیاز به آبکاری دارد، کاتد یا مثبت است، آند یا بخش منفی از فلز جدا سازی و اندود بر فلز دیگر می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم مقاله آبکاری فلزات چیست را مطالعه کنید.

کاربرد آبکاری

فرآیند آبکاری یک فرآیند جدید نیست و از قدیم به صورت الکتریکی مورد استفاده قرار می گرفت. در دنیای امروز نیاز به این فرآیند در صنایع موجب شده تا به صورت توسعه یافته و توسط دستگاه های پیشرفته فرآیند آبکاری فلزات انجام شود. آبکاری با فلزات مختلف صورت می گیرد، مانند آبکاری نقره، آبکاری مس، نیکل، آبکاری کروم و دیگر مواد را می توان مشاهده کرد.

آبکاری به دلیل جلوگیری از اکسید شدن و فرسایش کاربردهای زیادی دارد از جمله کاربرد در صنعت خودرو سازی، ساخت فولادهای ضد زنگ، صنعت تولید باطری، صنعت هوا و فضا، صنایع غذایی، تعمیر قطعات، افزایش رسانایی الکتریکی و زیباسازی و … کارآیی دارد. یکی از روش های آبکاری کاتد و آند می باشد. برای این کار به یک منبع تغذیه و جریان مستقیم نیاز دارید. این جریان مستقیم بر قطب منفی یا آند اعمال و آند اکسید شده و یون‌های آن در الکترولیت حل می شود.

آبکاری نیکل چیست؟

فلز نیکل رسانای جریان برق است به همین دلیل می توان از آن آلیاژهای نیکروم و پرمالوی و آلیاژی از مس را تهیه کرد. از فلز نیکل برای هیدروژن دار کردن روغن های گیاهی کاتالیزوری هم استفاده می شود. موارد دیگر استفاده از نیکل ساخت شیشه های سبز رنگ و ساخت لوله های نیکلی، صنعت سرامیک و … می باشد. 

کاتیون‌ها و آنیون‌ها در کنار یکدیگر داخل محلول حضور دارند، زمانی که نمک نیکل در آب حل و نیکل در محلول به صورت یون 2 ظرفیتی ظاهر شده و بعد از برقراری جریان واکنش دهی یون های نیکل آغاز می شوند.  به دلیل وجود یون، نیکلی که در بار مثبت تخلیه بار داشته و یون های نیکل در بار منفی یا آند جایگزین شدند. پدیده شیمیایی آبکاری فلز نیکل می تواند در دوره ای طولانی مدت ادامه داشته باشد. محلول های آبکاری برای صنایع زیورآلات و زینتی به دو صورت براق و نیمه براق از جنس نیکل وجود دارد. اگر می خواهید نیکل را به شکل کاملا درخشان در فرآیند آبکاری داشته باشید باید دو عامل جدید آلی به آن اضافه کنید که مکمل همدیگر هستند و رسوبات نیکل را درخشانی فراوان می بخشند.

رسوبات درخشان کننده در آبکاری نیکل

یکی از این نوع رسوبات آلی ترکیباتی مانند اسید سولفونیک بنزن و بنزن 3 سولفونیک اسید ،بنزن سولفانامید و سولفانامیدهایی مانند ساخارین است.

دومین مواد آلی که برای درخشانی بیشتر به نیکل اضافه می شود، ترکیبات بدون سولفور می باشد. وان حاوی ترکیبات آلی حاوی گروه های غیر اشباع است که به طور  گسترده  شامل مقادیری کم از مواد کربناتی می باشد.

این ترکیبات مانند براق کننده کومارین، فرمالدهید، اتیلن سیانو هیدریل و بوتین دیول هستند.

لازم به ذکر است برای جلوگیری از سیاه شدن نیکل در مجاورت هوا و واکنش با اکسیژن ترسیب الکتریکی کروم بر روی نیکل ایجاد می شود. ضخامت این لایه نسبتا کم است زیرا از براق بودن می کاهد و در صورت افزایش ضخامت کنده شده و ظاهر زیبای خود را از دست می دهند.

مزایای آبکاری با نیکل

نیکل دارای رنگ نقره ای و سطحی صاف و سیقلی است، قالب گیری و کار کردن با نیکل ساده است و از مزایای آبکاری با نیکل محسوب می شود، بهترین مزیت آبکاری با فلز نیکل ارزان بودن آن است این ویژگی موجب شده تا از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد. با پیشرفت تکنولوژی اخیرا از روش های نوین برای آبکاری استفاده می شود، یکی از آن روش ها الکترولس است که در آن نیازی به استفاده از جریان الکتریکی نیست. این عنصر در دمای 1875 درجه سانتی گراد به نقطه ذوب می رسد.

یکی از مهم ترین مزایای آبکاری با نیکل زیور آلاتی است که با آن آبکاری می شوند و یک پوشش صاف و براق به موجب آبکاری با آن ایجاد شده و این ویژگی حاصل پرداخت مکانیکی است که بر روی آن صورت گرفته است. همچنین برای جلوگیری از کدر شدن نیکل یک لایه کروم به صورت بسیار نازک بر روی آن قرار می دهند.

ما در این مقاله سعی کردیم آبکاری نیکل را برایتان شرح دهیم و نحوه انجام دادن این فرآیند را بگوییم. مزایای آبکاری با نیکل، رسوبات درخشان کننده در آبکاری نیکل و کاربرد آبکاری را بیان کردیم. خودرو سازها و دیگر صنایع که تولیدات فلزی و غیرفلزی دارند برای جلوگیری از فرسایش و دیگر مزایای آبکاری با نیکل از این فرآیند استفاده می کنند. اگر اطلاعات مفیدی در این زمینه دارید می توانید زیر این مقاله برایمان بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نوزده − هفت =